Započela provedba projekta

ZAPOČELA PROVEDBA PROJEKTA "PODRŠKA U INTEGRACIJI"
Home / Aktivnosti / Započela provedba projekta “Podrška u integraciji”

Udruga za pomoć djeci i mladeži “Osmijeh” 27. siječnja 2017. započela je provedbu projekta “Podrška u integraciji”, čije je planirano trajanje 12 mjeseci.

Partner u projektu je Međimurska županija, a projekt je usmjeren na osnaživanje i pripremanje mladih počinitelja kaznenih djela s područja Međimurske županije (u dobi od 14. – 21. godine) za reintegraciju u zajednicu i obitelj nakon izlaska s izvršenja odgojnih mjera i kazne maloljetničkog zatvora u Odgojnom zavodu Turopolje.

S mladima, ali i njihovim roditeljima provodit će se mjesečne grupne radionice i individualna savjetovanja s ciljem jačanja njihovih vještina i znanja, potrebnih za lakšu integraciju. Također, tijekom projekta radit će se na senzibilizaciji i uspostavi kvalitetne suradnje s potencijalnim poslodavcima s područja Međimurske županije s ciljem poticanja zapošljavanja mladih s problemima u ponašanju. Sustavnim radom s počiniteljima kaznenih djela i njihovim roditeljima te zapošljavanjem mladih počinitelja želi se utjecati na sprječavanje recidivizma kaznenih djela.

Projekt “Podrška u integraciji” financira Ministarstvo pravosuđa, Uprava za zatvorski sustav. Odobren je na temelju prijave projekata/programa udruga u Republici Hrvatskoj za dodjelu financijskih sredstava u okviru raspoloživih sredstava iz dijela prihoda od igara na sreću za projekte u području potpore provođenju pojedinačnog programa izvršavanja kazne zatvora/odgojne mjere za 2016. godinu, a njegova ukupna vrijednost iznosi 82.500,00 kuna. Dio dodijeljenih financijskih sredstava predviđen je za zapošljavanje jedne osobe (Ana Kolarić) na pola radnog vremena za poslove administrativnog vođenja projekta.

Projekt je službeno predstavljen početnom koferencijom održanoj u sklopu 18. sjednice Kolegija gradonačelnika i   načelnika u Međimurskoj županiji, dana 23. veljače 2017. u Velikoj vijećnici Međimurske županije. Osim predstavnika lokalne vlasti konferenciji su prisustvovali službenici Uprave za zatvorski sustav, predstavnici Centara za socijalnu skrb Varaždin i Čakovec, predstavnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područni ured Čakovec te izvoditeljice projekta.

Nakon što je Franjo Makovec, načelnik općine Sveti Martin na Muri, otvorio zadnju točku dnevnog reda Kolegija i najavio predstavljanje projekta Udruge, prisutnima se uvodnom riječi obratio Branko Sušec, pročelnik županijskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti. Više o projektu, ciljevima i aktivnostima te stigmatiziranom i marginaliziranom položaju onih s kriminalnom prošlošću govorila je prisutnima Jelena Čugalj, predsjednica Udruge.

Nazočnima su se također obratili:

  • Zvonimir Penić, načelnik Sektora tretmana u Središnjem uredu Uprave za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa
  • Antonio Čirko, upravitelj Kaznionice i zatvora u Požegi
  • Zlatko Manjerović, pomoćnik upravitelja Kaznionice u Lepoglavi
  • Antonija Canjuga, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Čakovec te
  • Sanja Habjanec Martinović, upraviteljica Odgojnog zavoda u Turopolju.

Kroz svoja izlaganja približili su prisutnima način funkcioniranja zatvorskog sustava, prezentirali statistiku broja osoba iz Međimurske županije koji se nalaze na izvršavanju kazne zatvora, zanimanja za koja se osposobljavaju tijekom odsluženja kazne,  ukazali na specifične poteškoće u njihovoj reintegraciji u lokalnu zajednicu i poteškoće zapošljavanja te stereotipe koji prate osuđene osobe.

Nakon svih izlaganja prisutni su mogli otvoreno iznijeti svoje komentare i pitanja.

DSC01246DSC01242DSC01243

Recent Posts
Kontaktirajte nas

Javit ćemo se u što kračem roku.